Skip til primært indhold

Sydvestjysk Sygehus får ny klinisk lektor i Klinisk Farmakologi

Troels Korshøj Bergmann er ny klinisk lektor i Klinisk Farmakologi ved Institut for Regional Sundhedsforskning - Sydvestjysk Sygehus. I de næste år skal han grave sig dybere ned i spørgsmålet om, hvorfor patienter reagerer forskelligt på lægemidler.

Det er nu over 20 år siden, at Troels Korshøj Bergmann startede sin forskerkarriere, som hele tiden har været drevet af en nysgerrighed og et ønske om at blive klogere på de spørgsmål, som opstår, når en patient sættes i behandling med et lægemiddel.

Hans forskning fokuserer først og fremmest på, hvorfor der kan være store individuelle forskelle på, hvordan patienter reagerer på medicin.

'Der kan være forskellige årsager til, at patienter reagerer forskelligt på medicin. Det kan fx være noget i deres gener, interaktion med andre lægemidler eller andre sygdomme', forklarer Troels Korshøj Bergmann.

Det er årsager, som han ser frem til fortsat at dykke ned i, når hans forskning fremover bliver tilknyttet Institut for Regional Sundhedsforskning ved Sydvestjysk Sygehus. Troels Korshøj Bergmann vil dog fortsat kombinere forskningsopgaven med sit kliniske arbejde på både Odense Universitetshospital og Sydvestjysk Sygehus.

Skræddersyet behandling til nyretransplanterede patienter

Troels Korshøj Bergmann fik sin ph.d. i 2010, og i 2015 blev han speciallæge i Klinisk Farmakologi. For første gang er han nu selv hovedvejleder på et ph.d.-projekt, der skal se på medicin til nyretransplanterede patienter.

Formålet er, at forskningen skal være med til at forbedre den immundæmpende behandling, som patienterne får, så de kan bevare den transplanterede nyre i længere tid.

'Forskningen kan være et skridt på vejen til at skræddersy behandling endnu bedre til nyretransplanterede patienter. Sker det, vil det være et betydeligt fremskridt der potentielt kan øge levetiden af transplanterede organer', siger Troels Korshøj Bergmann.

Forskningen sker i samarbejde med forskere fra Queensland Universitet i Brisbane, Australien, hvor Troels Korshøj Bergmann selv har forsket.

Vejlederrollen vægter højt

For Troels Korshøj Bergmann er det noget helt særligt, at han nu har taget hul på næste kapitel som forsker. Et kapitel hvor han søsætter forskningsprojekter, som han vejleder yngre forskere i at nå i mål med.

Hans oplevelse er, at der i mødet med mindre erfarne forskere ofte opstår en helt særlig dynamik:

'Yngre forskere giver ofte nye perspektiver på forskningen, og jeg kan samtidig videregive de erfaringer, som jeg selv har opnået gennem årene, så andre kan få glæde af dem', siger Troels Korshøj Bergmann.

Derfor er Troels Korshøj Bergmann også glad for vejlederrollen, ligesom han sætter stor pris på at undervise både kolleger og studerende. Blandt andet har han de seneste 10 år undervist på både medicinuddannelsen og farmaceutuddannelsen på Syddansk Universitet.

Han ser frem til, at det også gælder de medicinstuderende, som fra 2022 vil få deres faste gang på Sydvestjysk Sygehus

APPFWU02V