Skip til primært indhold

Ny forskning opdager sygdomsmarkør hos patienter med colitis ulcerosa

Skyldes udbrud af den kroniske tarmsygdom colitis ulcerosa kontakt mellem blodstørkningssystemet og forkert foldede proteiner? Det spørgsmål forsøgte afdelingslæge og ph.d. Morten Lee Halling at finde svaret på i sin ph.d.-afhandling.

Ph.d.-studerende Morten Lee Halling undersøgte, hvad der sker under udbrud af den kroniske tarmsygdom colitis ulcerosa.

Colitis ulcerosa er en kronisk tarmsygdom, der er kendetegnet ved tilbagevendende udbrud. Udbruddene øger risikoen for dårlig livskvalitet, indlæggelse, fjernelse af tyktarm, blodpropper, andre kroniske betændelsestilstande og på lang sigt tyktarmskræft.

I et nyt forskningsprojekt har afdelingslæge og ph.d. Morten Lee Halling undersøgt, hvad der sker i kontaktsystemet hos patienter med udbrud af den kroniske tarmsygdom colitis ulcerosa.

- I mit ph.d.-projektet har vi undersøgt sammenhængen mellem forkert foldede proteiner, blodstørkningssystemet og colitis ulcerosa. Vi har i studiet opdaget en potentiel ny sygdomsmarkør i kontaktsystemet, som vi med fremtidig forskning håber kan gøre det muligt, at vi bedre kan forudsige udbrud og derved forbedre behandlingen i fremtiden, fortæller Morten Lee Halling.

Ud over at afklare den potentielt nye sygdomsmarkør, så vil Morten i fremtiden også udvide sin forskning med at undersøge, om blodstørkningssystemet kan påvises i vævs- og afføringsprøver samt om disse prøver kan bruges til at afspejle sygdomsaktiviteten hos patienten.

- Jeg glæder mig til at fortsætte mine studier og forhåbentlig gøre en forskel for patienterne på Esbjerg og Grindsted Sygehus nu og i fremtiden.


Forskning for patienterne
I Danmark er der ca. 30.000-35.000 personer, der lider af colitis ulcerosa. Sygdommen viser sig oftest i 20-40 års alderen. Og netop det, at sygdommen rammer unge mennesker, gør særligt indtryk på Morten Lee Halling.

- Det er unge mennesker, der har udsigt til at leve med sygdommen i mange år. Så hvis vi i fremtiden kan blive endnu bedre til at behandle et udbrud tidligt, kan det være med til at mindske komplikationer. Det er vigtigt, fordi det kan hjælpe patienterne med at bevare livskvalitet og fx gøre det lettere at tage en uddannelse eller fastholde arbejde, siger Morten Lee Halling.

APPFWU01V