Ny lektor er ekspert i billedkvalitet på CT-scanning
Martin Weber Kusk er den første lektor med speciale i radiografi og billeddiagnostik på Esbjerg og Grindsted Sygehus, Syddansk Universitetshospital.
Martin Weber Kusk har haft mange forskellige roller gennem sin karriere ved Esbjerg og Grindsted Sygehus: teamleder, afdelingsradiograf, kvalitets- og udviklingskonsulent og ph.d.-studerende med speciale i radiografi og billeddiagnostik, men nu kan han altså tilføje titlen som lektor, da han pr. 1. november 2024 tiltrådte i sin nye videnskabelige stilling på Esbjerg Sygehus og Institut for Regional Sundhedsforskning ved Syddansk Universitet.
- Jeg er glad for, at jeg nu er blevet tilknyttet som lektor, og jeg glæder mig meget til at udvikle forskningsområdet i billeddiagnostik og CT-scanning inden for radiologi i fremtiden, fortæller en glad Martin Weber Kusk.
Martin er uddannet radiograf i 1998 og har, siden han blev uddannet, arbejdet med CT-scanninger. I 2013 tog han en master i medicinsk billeddiagnostik på SDU, hvor han derefter søgte til Irland for at skrive ph.d.
- Danmark har ikke et kandidatprogram i radiografi og på daværende tidspunkt var det heller ikke muligt af få en radiograf som ph.d. hovedvejleder i Danmark, men der er til gengæld et virkelig stærkt forskningsmiljø i Irland. Så da jeg fik godkendelse til at komme ind på University College Dublin, gik jeg straks i gang med at skrive et projektforslag, som jeg havde haft i hovedet i mange år, fortæller Martin.
Problemet med CT
Martins interesse for CT-scanninger startede allerede under studietiden til radiograf, og han har siden da specialiseret sig i området.
- CT-scanning er interessant og problematisk, fordi vi udsætter patienten for en strålebehandling. Det er derfor vigtigt, at vi bliver ved med at forske i mulighederne for at reducere stråledosis og forbedre diagnostikken, forklarer Martin Weber Kusk.
Lige nu arbejder Martin på flere forskningsprojekter, en del af dem inkluderer brug af den helt nye Photon Counting CT-scanner på afdelingen.
- Der findes kun omkring 150-200 af disse scannere i verden, og en af dem står i Esbjerg. Vi skal blandt andet undersøge patienter med stents i kranspulsårerne – en patientgruppe, der ikke tidligere har kunnet blive scannet, ligesom vi skal undersøge billedkvalitetens betydning og potentiale for optimering af arbejdsgange.
Én af de få
Martin er ikke kun én ud af få radiografiske forskere på Esbjerg og Grindsted Sygehus, faktisk er han også én ud af få radiografiske forskere i Danmark.
- I Danmark har vi ikke en stærk tradition i at uddanne radiografer til forskning. Faktisk er der kun få lande i Europa, hvor radiografer er aktive inden for forskning. Lande som Irland, Portugal, Malta og Slovenien har mange forskere i feltet, mens store lande som Tyskland og Frankrig næsten er fraværende endnu, fortæller Martin Weber Kusk.
Martin drømmer om at kunne udvikle feltet i fremtiden og inkludere nye ph.d.’er til forskningsgruppen på Afdeling for Røntgen og Scanning ved Esbjerg og Grindsted Sygehus.