Skip til primært indhold

Ofte stillede spørgsmål

Læs mere herunder

Her finder du svar på de områder, som vores patienter oftest er i tvivl om, inden de skal møde til undersøgelse i Ambulatorium for Kvindesygdomme.

  • Skal du have oplagt en spiral anbefaler vi, at den oplægges i slutningen af din menstruationsperiode, hvor du ikke bløder kraftigt.
  • Hvis du skal have lavet en urodynamisk undersøgelse eller en  flowundersøgelse af din vandladningsfunktion, må du ikke have menstruation på undersøgelsesdagen. Du må dog gerne møde op til lægesamtalen.
  • Skal du have lavet et underlivsskrab (smear), anbefaler vi, at du ikke har kraftig menstruation på undersøgelsesdagen.
  • Skal du have lavet en kikkertundersøgelse for ufrivillig barnløshed  i Planlagt Kirurgi, må du ikke have menstruation på operationsdagen.

Hvis din tilstand er akut og lægen ordinerer en akut operation, vil du blive opereret hurtigst muligt. Men derudover vil din operation ikke være placeret samme dag, som du er til undersøgelse.

Du vil modtage svar på de prøver vi tager fra dig inden for et tidsrum på få dage og op til 4 uger – alt afhængig af hvilke prøver du får taget og om dit forløb er akut eller planlagt. Den læge der ser dig i Ambulatorium for Kvindesygdomme vil aftale nærmere med dig på undersøgelsesdagen – både med hensyn til hvornår og hvordan du får svaret.

Ja – pårørende er velkomne.

Vi vil altid gerne inddrage dine nærmeste i undersøgelser, behandling og pleje i det omfang, du har brug for. Pårørende kan være både tætte familiemedlemmer eller nære venner, men det er altid din beslutning hvem du tager med.

En gynækologisk undersøgelse gør som regel ikke direkte ondt, men vil være forbundet med et vist ubehag. Hvis der tages prøver (biopsier) fra underlivet kan der forekommer smerter.

Dette vil personalet informere dig nærmere om inden undersøgelsen. Hvis du skal have lavet en ultralydsskanning af underlivet, foregår det oftest gennem skeden. Dette gør ikke ondt, men man kan mærke at lægen bevæger scanneren i skeden.

Dette vil oftest fremgå af dit indkaldelsesbrev. Men generelt set skal du møde med en tom blære til en gynækologisk undersøgelse. Kommer du derimod til udredning for inkontinens og skal have lavet flow-undersøgelse  eller urodynamisk undersøgelse, skal du gerne møde med en god vandladningstrang.

Du kan eventuelt undlade at lade vandet et par timer, inden du skal møde til undersøgelse.

Er du blevet forhindret i at møde til din undersøgelse, kan du ringe afbud til vores sekretær eller sygeplejersker i telefontiden. I denne forbindelse skal vi dog gøre opmærksom på, at man kan risikere, at den nye tid ligger flere uger ude i fremtiden.

APPFWU02V