Skip til primært indhold

Morten Bjerregaard-Andersen er ny klinisk lektor inden for diabetesforskning

Afdelingslæge og ph.d. Morten Bjerregaard-Andersen er ny klinisk lektor inden for diabetes ved Institut for Regional Sundhedsforskning ved Syddansk Universitet og Sydvestjysk Sygehus.

Foto: Morten Bjerregaard-Andersen

Morten Bjerregaard-Andersens lektorat skal blandt andet styrke forskning i diabetes, som er omdrejningspunktet for hans forskning.

Aktuelt forsker han blandt andet i, om Covid-19 øger risikoen for at udvikle type-1 diabetes. I forskningsprojektet undersøger forskerne, om infektion med Covid-19 kan være med til at udløse type 1-diabetes ved at starte en autoimmun reaktion i kroppen. Forskningen sker som et større multicenter studie, som er forankret over hele Danmark via Steno Diabetes Centre og Coimbra Universitet i Portugal.

Morten Bjerregaard-Andersen forsker desuden i, om tuberkulosevaccinen – den såkaldte Calmette-vaccine - kan anvendes til forebyggelse af type 2-diabetes. Projektet sker i samarbejde med Bandim Health Project i Guinea-Bissau i Vestafrika og kan få stor betydning i lavindkomstlande, hvis det viser sig, at vaccinen kan reducere risikoen for at udvikle diabetes, da adgangen til korrekt behandling flere steder er utilstrækkelig.

Turen går til Afrika

Ét gennemgående træk i Morten Bjerregaard-Andersens forskningskarriere har været at rejse ud i verden for at fordybe sig i sin forskning.

Allerede som medicinstuderende tog han et forskningsår i Guinea-Bissau i Vestafrika. Her har han siden forsket i diabetes, børnedødelighed, tuberkulose og bakterieinfektioner. Under sit ph.d.-studie fortsatte han i Guinea-Bissau og stod blandt andet bag etableringen af et tvillingeregister, som var det første af sin slags i Afrika. Registeret skulle bidrage til at forbedre tvillingeoverlevelsen, men også til at belyse risikofaktorer for blandt andet diabetes.

Som efterfølgende post.doc. hos Statens Serum Institut var han ligeledes udstationeret i Guinea-Bissau. Forskningen i udlandet har givet en indføring i international forskning, som han ikke ville være foruden.

’Det har bidraget med nye idéer og udsyn at rejse ud. Samtidig fører det internationale såvel som nationale samarbejde typisk til et mere solidt datagrundlag, som bidrager til at styrke forskningen,’ siger Morten Bjerregaard-Andersen.

Derfor vil han også i fremtiden arbejde for at styrke sin forskning gennem internationalt samarbejde. Næste udlandsophold er da også allerede i kalenderen, da han senere i år har planlagt et tre måneders forskningsophold i Portugal.

Læs mere

  • Uddannet læge fra Aarhus Universitet i 2008.
  • I 2013 fik han sin ph.d. ved Syddansk Universitet, som omhandlede epidemiologiske studier ved Bandim Health Project i Guinea-Bissau i Vestafrika i samarbejde med Odense Universitetshospital.
  • Fra 2013 til starten af 2015 var han post.doc. ved Forskningscenter for Vitaminer og Vacciner ved Statens Serum Institut samt Bandim Health Project i Guinea-Bissau.
  • Fra 2021 til 2022 har han været ansat som post.doc ved Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet, samt Steno Diabetes Center Odense, Odense Universitetshospital.
  • Blev i 2021 speciallæge i endokrinologi
APPFWU01V