Skip til primært indhold

Nye læger klar til lægeløftet i Esbjerg

Til juni afslutter det første kandidathold af læger på den Regionale Kandidatuddannelse i Medicin deres uddannelse i Esbjerg. De unge klinikere har gennemgået en helt særlig uddannelse.

Nye læger klar til lægeløftet i Esbjerg

Den 25. juni 2025 bliver en historisk dag i Esbjerg. Her tager det første hold medicinstuderende fra den Regionale Kandidatuddannelse i Medicin ved Syddansk Universitet deres lægeløfte. De unge klinikere har ikke blot gennemført en klassisk kandidatuddannelse i medicin. De har været en del af et banebrydende uddannelsesforløb, hvor klinisk nærhed, kontinuitet og praksisnær læring har været i centrum.

- De kandidatstuderende i Esbjerg, bliver tilknyttet en stamafdeling, som de har faste vagter på under deres uddannelse, fortæller Niels Kristian Kjær, praktiserende læge og professor samt modulansvarlig for et af modulerne på den Regionale Kandidatuddannelse i Medicin ved Syddansk Universitet.

Den faste tilknytning til hospitalsafdelinger i Region Syddanmark har betydet, at de i under uddannelsen har arbejdet tæt side om side med deres kommende kolleger.

 

En uddannelse tæt på virkeligheden

Uddannelsen i Esbjerg adskiller sig fra det traditionelle medicinstudie. I Esbjerg er klinik en integreret del af hverdagen, og ud over den faste stamafdeling, skal de studerende også gennemgå fire ugers ophold i almen praksis – dobbelt så lang tid som deres medstuderende på kandidaten i Odense.

Den øgede kliniske tilknytning kan mærkes, fortæller Helle Ibsen, som er praktiserende læge og underviser ved uddannelsen i Esbjerg: 

- De går på med krum hals ude i praksis og virker ikke til at være bekymrede for at tale med patienterne. Det længere ophold i almen praksis giver lettere mulighed for, at de kan følge patientforløb over tid, og se samme patient flere gange. Det kan vi mærke, at de er glade for, siger Helle.

 

En særlig opbygning

Den teoretiske undervisning på medicinuddannelsen på Syddansk Universitet, både i Odense og Esbjerg er ofte tværfaglig. På flere moduler involveres flere undervisere fra forskellige specialer på samme fag, som sammen koordinerer indholdet for at sikre sammenhæng og kvalitet. 

- Det giver god mening, at flere undervisere er sammen om samme undervisning. Det betyder nemlig, at vores studerende får berøring med mange forskellige specialer og finder ud af, at der ofte ikke er én sandhed, men at svaret også afhænger af, det speciale, der ser på patienten, fortæller Niels Kristian Kjær. Esbjerg-uddannelsen skiller sig ud ved at have mindre hold med tættere kontakt mellem undervisere og aktive studerende.

Gennem den kliniske, problemorienterede og teoretiske undervisning lærer de studerende at tænke i kontekst, så de kan tilpasse deres tilgang afhængigt af, om de befinder sig i almen praksis eller på en specialafdeling. 

- Det giver dem en realistisk forståelse af lægerollen og styrker deres professionelle dømmekraft. De skal først og fremmest lytte, kommunikere og tænke sig om, for det understøtter både faglighed og empati, fastslår Niels Kristian. 

 

Styrket klinisk faglighed

Det er ikke kun de studerende, der har fået noget ud af den nye uddannelse i Esbjerg. De kliniske undervisere oplever selv at blive fagligt styrket gennem samarbejdet. 

- Jeg bliver også opgraderet hver gang, jeg har en af de fælles undervisninger, fortæller Helle Ibsen.

De mange fælles undervisningssessioner kræver koordinering og dialog mellem undervisere fra forskellige specialer. Det skaber ikke bare faglig udvikling, men også en kultur, hvor man lærer af hinanden og justerer sin praksis fremadrettet. 

 

FAKTA

Efter de kandidatstuderende har aflagt lægeløfte får de autorisation. Efter KBU får de unge læger autorisation til selvstændigt virke som læge.

APPFWU01V