Skip til primært indhold

Anerkendt forsker bliver ny klinisk lektor i Esbjerg

Overlæge Stavros Chrysidis er allerede internationalt anerkendt for sin forskning i gigtsygdomme. Nu er han også klinisk lektor i reumatologi ved Esbjerg Sygehus, Syddansk Universitetshospital og Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.

Foto af klinisk lektor Stavros Chrysidi

Han har allerede fået publiceret sine forskningsresultater i det anerkendte tidsskrift The Lancet Rheumatology. Og så er han idémanden bag den fast track-klinik på Esbjerg Sygehus, der bidrager til en hurtigere og mere skånsom diagnostik af den særlige gigtsygdom, der kaldes kæmpecelle arteritis.

Nu er Stavros Chrysidis også ny klinisk lektor i reumatologi ved Esbjerg Sygehus, Syddansk Universitetshospital og Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.

Hurtig og skånsom diagnostik

Den nyudnævnte kliniske lektor har tidligere modtaget stor anerkendelse for sin forskning i ultralydsscanninger som klinisk redskab til diagnostik af kæmpecelle arteritis.

Her har han blandt andet vist, at brugen af ultralydsundersøgelser kan reducere behovet for kirurgiske indgreb, når en patient skal udredes for sygdommen.

I kraft af lektoratet skal han fortsætte med at bidrage til forskning i kæmpecelle arteritis og muskelgigt, som er sygdomme med højere hyppighed i Skandinavien end i andre dele af verden. Og han håber, at han fortsat kan bidrage til en hurtigere og mindre invasiv diagnostik uden unødvendige forsinkelser. Ligesom han bl.a. vil forske i prædiktorer for, hvilke patienter der rammes af tilbagefald af sygdommene. Håbet er, at det i fremtiden kan bidrage til endnu bedre opfølgning på patientforløb.

International opmærksomhed

Én af de ting, som Stavros Chrysidis ser mest frem til med lektoratet er at fortsætte sin forskning i ultralydsskanninger til gigtsygdomme. Ligesom han gerne aktivt vil arbejde for at dele viden og bidrage til uddannelse i brugen af ultralydsskanninger nationalt og internationalt til gavn for patienter med reumatologiske sygdomme.

Blandt andet har han lige nu et to måneders besøg af en canadisk reumatolog, som gennem forskningen har fået øje på Esbjerg og er kommet med henblik på at blive specialiseret i anvendelsen af ultralyd på kæmpecelle arteritis og muskelgigt.

Den nye kliniske lektor kommer i øvrigt til at varetage sin nye rolle sideløbende med sin overlægestilling ved Afdelingen for Gigt- og Bindevævssygdomme på Esbjerg Sygehus.

  • I 2021 forsvarede han sin ph.d. med titlen: “Evaluering af ultralyds rolle hos patienter med mistanke om inflammation i blodkar (the EUREKA Study)”.
  • Stavros Chrysidis har efterfølgende fået optaget sine resultater i det førende medicinske tidsskrift The Lancet Rheumatology. Publikationen kan læses her.
APPFWU02V