Nyheder fra røntgen, skanning og nuklearmedicin
Her kan du læse om: Navneændring, Nyt RIPA ,Diagnostisk Pakkeforløb og Retningslinjer vedrørende iv kontrast
Navneændring
Den 8. februar 2022 skifter vi afdelingsnavn fra tidligere: Radiologisk og Nuklearmedicinsk Afdeling
Til: Røntgen, Skanning og Nuklearmedicin.
Navneændringen er kun en formel ændring. Røntgen, Scanning og Nuklearmedicin er fortsat én afdeling med fælles ledelse, men bestående af to specialer. Det radiologiske speciale finder du på alle sygehusets tre matrikler - Esbjerg, Grindsted og Brørup. Det nuklearmedicinske speciale finder du i Esbjerg.
Nyt RIPA
Den 12.3.22 overgår Røntgen og Scanning på Sydvestjysk Sygehus til et nyt fælles RIPA i Region Syddanmark.
Derfor skal alle henvisninger til Røntgen og Scanning sendes til Røntgen og Scanning Ambulatorie, Esbjerg.
Det er ikke længere muligt fra ovenstående dato at vælge Røntgen og Scanning Ambulatorie, Grindsted.
Såfremt undersøgelsen ønskes udført i Grindsted, skrives dette blot i henvisningen.
Henvisninger til Nuklearmedicin skal fortsat sendes til Nuklearmedicinsk Ambulatorium, Esbjerg.
Diagnostisk Pakkeforløb
Vi vil gøre opmærksom på, at Diagnostisk Pakkeforløb er revideret januar 2022 https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2022/Diagnostisk-pakkeforloeb
Pakkeforløbet giver mulighed for at almen praksis kan henvise patienter uden organspecifikke fund direkte til CT af thorax og abdomen, hvis der er mistanke om alvorlig sygdom. Patienter skal naturligvis fortsat henvises til de organspecifikke pakkeforløb, når det er relevant.
Pakkeforløbet berører forventninger til henvisningen og også til beskrivelsen (side 11 og 12). Henvisningen skal som udgangspunkt ikke meldes. Den skal sendes direkte til Røntgen, Skanning og Nuklearmedicinsk afdeling, hvor den på baggrund af de kliniske fund og oplysninger vil blive visiteret, og patienten indkaldt.
Svaret sendes til henvisende læge, som har ansvaret for det videre forløb. Dette gælder dog ikke patienter med tegn på lungekræft, som fortsat vil blive henvist direkte til lungekræftpakkeforløbet.
Patienter kan stadig henvises til MAS-forløbet på sygehuset uden krav om, at der forinden er foretaget CT af thorax og abdomen, hvis det skønnes mere relevant.
Vi har forsøgsvis oprettet et direkte telefonnummer 7918 2716 til en radiologisk speciallæge med særligt kendskab til onkoradiologi, der kan svare på eventuelle spørgsmål til strategi for udredning og til beskrivelser for denne patientgruppe. Telefonen vil blive svaret mellem 9 og 12 hver dag.
Retningslinjer vedrørende iv kontrast
SVS er overgået til at følge OUH´s retningslinjer vedrørende iv kontrast, se link Region SydDanmark - D4InfoNet.
Retningslinjerne tager udgangspunkt i ESUR 10, se link ESUR Guidelines : www.esur.org.
Som udgangspunkt skal patienter under 70 år ikke have taget en blodprøve (s-crea) før undersøgelse med kontrast med mindre de har kendt nyresygdom/nedsat nyrefunktion eller mistanke derom. Herunder proteinuri, ubehandlet forhøjet blodtryk eller urinsyregigt. Er dette tilfældet må blodprøven højst være 3 måneder gammel på undersøgelsesdagen.
Er patienten 70 eller derover skal der altid forelægge en blodprøve, der højest må være 3 måneder gammel på undersøgelsesdagen.
OBS! patienter med sukkersyge, uanset alder og type skal altid have foretaget en blodprøve (s-crea), der højest må være 14 dage gammel på undersøgelsesdagen.
Det er henviseres ansvar at sikre sig gældende retningslinjer overholdes.