Elever fra ungdoms-uddannelser får svar om Esbjergs variant af læge-uddannelsen
Spørgsmål fra elever på Rybners i Esbjerg har givet liv til en mindre kampagne frem mod sommerferien. Her vil Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital fremhæve muligheden for at læse medicin lokalt
Nogle af budskaberne er: Man skal ikke være overmenneske med klæbehjerne villig til at give afkald på al fritid for at kunne blive en dygtig og vellidt læge. Esbjergs model ruster til, at man løbende tager ansvar, så man ikke får et chok når man er færdiguddannet. Man står heller ikke så alene i det sværeste, som nogle måske tror.
Der er tydeligvis en fornemmelse af, at det er en krævende uddannelse, og en del unge kan være usikre på, om de om få år kan stå med ansvaret og møde høje forventninger fra patienter, samarbejdsparter og sig selv.
’Vi skylder de unge fra Rybners stor tak for at dele deres forestillinger og spørgsmål med os, og heldigvis har vi masser af svar der modificerer billedet af at det nok er svært og hårdt, krævende og tungt. Serier fra streaming og TV har klart påvirket billedet af livet som læge, og det har været en sund, men atypisk opgave for os at samle input til, hvad der virker realistisk og hvad der ikke gør’, fortæller administrerende sygehusdirektør Anna-Marie Bloch Münster, som i en årrække har været stærkt engageret i den nye uddannelse, der udbydes af SDU.
Lægeuddannelsen i Esbjerg er en succes, som man også fra centralt hold satser mere på gennem en udvidelse af antallet af pladser.
’Vi er stolte over, at det er lykkedes at bygge videre på stolte traditioner for at møde uddannelsessøgende med nogle virkelig gode rammer for faglig udvikling, hvor man føler sig som en del af et hold, der tager ansvar’, tilføjer Anna-Marie Bloch Münster.
Det særlige ved kandidaten i Esbjerg
Bacheloren i medicin foregår for efterårets hold på SDU i Odense, men på kandidaten vil det blive tydeligere og tydeligere, at selv om man går op til samme eksamen som i Odense, så har kandidatuddannelsen i Esbjerg nogle særkender. Det er – kort fortalt:
- tilknytning til en stamafdeling – her betyder læring ude i klinikken, at de studerende får en række ekstra dage hvor de hjælper med lægearbejde på stuegang, i ambulatorier, kommer med ved operationer osv. og at de hver især bliver et kendt ansigt og en del af en afdeling, der investerer i deres udvikling. Stamafdelingen hjælper de studerende til at træde ind i rollen som læge.
- moderne teknologi – her får de medicinstuderende adgang til værktøjer til fx simulation, så de i trygge rammer kan træne brugen af teoretisk viden samt samarbejde. De bliver også introduceret til den moderne teknologi som er målrettet patientkontakt, undersøgelse og behandling
- fokus på menneskelighed – her får de studerende compassion-værktøjer til at holde fast på menneskelighed og medmenneskelighed samt kærlig venlighed mod sig selv – selv i situationer, hvor der er smerte og lidelse til stede.
En del af det særlige ved udformningen af uddannelsen i Esbjerg – samt fællesskabet på et mindre hold - svarer helt oplagt på bekymringer og overvejelser hos nogle af de unge fra Rybners, og fylder derfor også i videoerne.
Du kan klikke dig videre til de seks første videoer her – og linket må gerne deles, hvis du kender en, der kunne være en oplagt, kommende læge.