Skip til primært indhold

”Hjertemor” sætter fokus på kvinder med tidligere svangerskabsforgiftning

Esbjerg og Grindsted Sygehus kan nu tilbyde kvinder, der har haft svangerskabsforgiftning, en helt unik mulighed for at blive fulgt i forebyggelsesklinikken ”Hjertemor”.

foto af læger

Med Hjertemor-klinikken ønsker overlæge ved Hjertesygdomme, Christina Oxlund (t.v.), og speciallæge ved Kvindesygdomme og Fødsler, Anne Cathrine Godtfredsen, at skabe tryghed og at forebygge især hjertekarsygdom hos kvinder med tidligere svangerskabsforgiftning.

Esbjerg og Grindsted Sygehus kan nu tilbyde kvinder, der har haft svangerskabsforgiftning, en helt unik mulighed for at blive fulgt i forebyggelsesklinikken ”Hjertemor”.

Oprettelsen af en forebyggelsesklinik for en specifik gruppe kvinder taler direkte ind i en samfundstendens, der sætter mere fokus på kvindesygdomme - både nationalt og internationalt. 

- Selv om vi er first movers her i Esbjerg, har vi oplevet stor velvilje fra vi fik ideen, til den er blevet realiseret. Vi har inviteret kvinder i målgruppen til klinikken siden 1. november 2024, og det har været en kæmpe succes indtil videre, konstaterer speciallæge ved Kvindesygdomme og Fødsler, Anne Cathrine Godtfredsen, der sammen med overlæge ved Hjertesygdomme, Christina Oxlund, har været primus motor i at få forebyggelsesklinikken oprettet i hjertemedicinsk regi på sygehuset.

Etableringen af klinikken har også et forskningsben, der dykker ned i hvordan det kan være, at kvinder, som har haft svangerskabsforgiftning under deres graviditet, risikerer at blive hjertesyge senere hen i livet.  

- Der er så meget spændende, vi forhåbentligt kan blive klogere på, og så er det selvfølgelig relevant at se på, om indsatsen batter noget, selv om vi allerede ved, at forebyggelse hjælper, lyder det samstemmende fra de to læger. 

Markant øget risiko i en tidligere alder
Baggrunden for at fokusere på forebyggelse hos målgruppen er da også alvorlig. Kvinder, der har haft svangerskabsforgiftning, er i markant øget risiko for hjertekarsygdomme allerede kort tid efter deres graviditet. Trods deres unge alder risikerer de at gå rundt med konstant forhøjet blodtryk, hvilket typisk ikke er noget, man mærker. Det kan føre til, at de får blodpropper i hjertet eller udvikler hjertesvigt. 

Alene på Esbjerg og Grindsted Sygehus behandler personalet årligt ca. 80 gravide med svangerskabsforgiftning. Det er en sygdom, der rammer 2-5 procent af alle gravide. I hele Region Syddanmark er der årligt ca. 500 gravide med svangerskabsforgiftning.

- Jeg møder de gravide med svangerskabsforgiftning på fødegangen og står med en viden om, at de har den her markant forøgede risiko for hjertekarsygdomme. Kvinderne bliver syge 10-20 år tidligere, end hvad man ser blandt kvinder, der ikke har haft svangerskabsforgiftning. Nogle af dem ser vi igen på sygehuset som 40-årige med tegn på hjertesvigt. De har også øget risiko for nyresygdomme og let øget risiko for at få en blodprop i hjernen, beretter Anne Cathrine Godtfredsen.

Hidtil er kvinderne blevet tilrådet at gå til en årlig opfølgning hos egen læge. 

- Men al fokus er jo på det lille barn, når man lige har født, og mange vil simpelthen ikke få sat tid af til at få lavet den opfølgning, og lægerne er måske heller ikke klar over, hvad der tilrådes som opfølgning, vurderer Anne Cathrine Godtfredsen. 

Det betyder, at når hun ser nogle af kvinderne igen ved deres næste graviditet, har nogle af dem gået rundt med forhøjet blodtryk uden at vide det i hele den mellemliggende periode på måske flere år. 

- Med Hjertemor bliver vi nu i stand til at bidrage til øget sundhed for mor og netop gøre en forskel på den lange bane, lyder det fra fødselslægen. 

Livsstil spiller ind
Et par måneder efter at de har født møder de nybagte mødre første gang op på Hjertemor-klinikken. Her spørger sundhedspersonalet blandt andet ind til, hvor problematisk en graviditet, de har haft. 

- Man siger, at graviditeten er et vindue ind i fremtiden. Derfor er det vigtig viden for os, forklarer Christina Oxlund.

Herefter får de henviste kvinder lavet en komplet risikovurdering ud fra den enkeltes livsstil og familiehistorik. 

- Det gør det muligt for os at sætte ind dér, hvor det er relevant. Vi kan henvise dem videre, men det kan også være vi blot skal følge op efter nogle år, fortæller Christina Oxlund og slår fast, at der ikke er tvivl om, at livsstil er en vigtig medspiller i den samlede risikoprofil.

På klinikken får kvinderne ofte foretaget en ultralydsundersøgelse af hjertet, og nyrefunktionen bliver tjekket. Blodtrykket bliver også målt, og allerede under deres graviditet bliver kvinderne klædt på til at kunne monitorere deres blodtryk hjemmefra. 

Både fødselslægen og hjertelægen oplever, at kvinderne er glade for at blive taget hånd om, da der kan opstå meget usikkerhed i forbindelse med deres svangerskabsforgiftning: 

- Vi tror på, at Hjertemor-klinikken vil kunne gøre en forskel og skabe tryghed for disse kvinder. Her har vi mulighed for at behandle og henvise videre, men vigtigst af alt har vi mulighed for at forebygge hjertekarsygdom.

APPFWU02V