Skip til primært indhold

For anden gang: Fuldt hus af medicinstuderende

Hvordan kan man sikre at der er læger nok i området? Fx ved at fortælle fremtidens læger om muligheder for at uddanne sig og arbejde her. Knap 30 af slagsen har lige været i uniformen på Sydvestjysk Sygehus

Sygehuset er én af de parter, der er med til at sikre, at studerende fremover vil kunne læse kandidatdelen af medicinuddannelsen i Esbjerg. Det er en uddannelse, som slår dørene op i 2022.
 
Knap 30 medicinstuderende valgte at bruge tre dage på en såkaldt vinterskole på Sydvestjysk Sygehus, der bygger videre på deres viden om ånden og fagligheden på sygehuset – og om områdets stærkeste fortrin.
 
De tre januar-dage ville have været de studerendes sidste ferie-dage inden et nyt semester. Trods dette, var efterspørgslen efter at komme forbi høj. Derfor kan sygehuset for anden gang melde om fuldt optaget på holdene, hvor medicinstuderende følger færdiguddannede læger i deres hverdag – med alt hvad det indebærer af stuegang, konsultationer, operationer eller arbejde med journaler.

En forsmag på en kliniknær uddannelse
- Der er en mening med, at vi er så hurtige til at lade de studerende komme i uniformen og med ud på sygehuset. Vi vil nemlig skrue Esbjerg-uddannelsen sammen så den bliver så klinik-nær som overhovedet muligt, fortæller lægelige direktør Anna-Marie Bloch Münster.

- Vi fik mange gode meldinger fra de studerende – både om, at det var det hele værd, samt om åbenhed, hjælpsomhed og samarbejdskultur hos sygehusets læger. Man mærker en stor tørst efter at supplere de boglige studier med indblik i virket som læge, og selv om vi ikke holder vinterskole for vores egen skyld, får vi også masser af energi af deres nysgerrighed, supplerer Anna-Marie Bloch Münster.
 
De studerende hører også om arbejdet i forskellige specialer og prøver gennem simulation at styre udstyr til kikkertoperation, sy en skade sammen, samarbejde ved et hjertestop og meget meget mere.

- Vi må i nogle tilfælde ty til simulation for at de studerende kan øve sig på situationer uden at de skal frygte at gøre skade på patienter. Selv i de situationer, er det ekstra livagtigt for dem, fordi de véd, at den rigtige patientbehandling foregår lige på den anden side af væggene, siger Anna-Marie Bloch Münster.
  
14 af de knap 30 deltagende studerende var gengangere fra Sommerskolen i 2019. Gruppen af gengangere oplevede fx også besøg i Psykiatrien i Esbjerg samt et rollespil, hvor to jordemødre gennemgik hele forløbet ved en fødsel og rent faktisk forløste en baby-lignende figur fra en aftagelig, gravid mave.
 
- Jeg er meget glad for, at gengangerne blandt de studerende kvitterede for, hvordan vi allerede har tilpasset programmet for besøget efter deres kommentarer i sommers, siger Anna-Marie Bloch Münster. - Vi gør alt, hvad vi kan for at kende de studerendes ønsker og være i dialog med dem, slutter hun. 

Ikke sidste gang…
Sommer- og vinterskoler for medicinstuderende fra Syddansk Universitets bachelor i Odense har udviklet sig til en tilbagevendende charmeoffensiv for sygehuset og for området – frem mod den dag ude i fremtiden, hvor første studerende kan søge ind på Esbjerg-kandidaten.
 
Arbejdet med at etablere en lægeuddannelse i Esbjerg foregår som et samarbejde mellem Syddansk Universitet, Region Syddanmark, Sydvestjysk Sygehus, Sygehus Lillebælt, Sygehus Sønderjylland, Psykiatrien i Region Syddanmark og almen praksis – og med samarbejde med Esbjerg Kommune.
 

APPFWU02V