Skip til primært indhold

Sund sommer: Hold øje med flåter

Tips til en sund sommer: Flåtbid er én af mange problemstillinger, du skal være ekstra opmærksomme på i sommermånederne.

Sommer kræver korte ærmer, shorts, og masser af tid ude i naturen. Og netop i naturen kan du møde skovflåten.
skovflåten er en årlig landeplage. Langt de fleste flåtbid er ufarlige, men det er alligevel vigtigt, at du altid fjerner skovflåten, hvis du bliver bidt.

Flåtens spyt virker som en lokalbedøvelse. Derfor kan du ikke mærke, at det lille dyr bider. Det er derfor ekstra vigtigt at tjekke grundigt efter flåtbid, hvis du eksempelvis har været en tur i skoven eller steder med højt græs.

- Hvis du har været i skoven, skal man gøre det til en god vane at tjekke for flåtbid. Husk at se både dig selv og dine børn efter. Hvis du ikke fjerner skovflåten efter et bid, kan du sjældne tilfælde blive udsat for infektion, siger Annette Marloth, der er sygeplejerske i Fælles Akutmodtagelsen på Sydvestjysk Sygehus.

En del af flåtbestanden i Danmark er smittet med en bakterie, som hedder Borrelia. bakterien kan overføres efter få timer, men for det meste skal flåten have siddet fast i mere end 24 timer – det er dog sjældent, det sker. Der er cirka 150 tilfælde af borreliose om året.

- Hvis du opdager, at du har et skovflåtbid, skal du fjerne flåten med en tang, som du kan købe på apoteket. De følgende 14 dage skal du være opmærksom på, om du får en rød ring rund om såret, får feber, ledsmerter eller hovedpine. Gør du det skal du kontakte din læge, fortæller Annette.

Læs mere om skovflåtbid på sundhed.dk her

APPFWU02V