Claus Sørensen Fonden donerer 30 millioner til blandt andet kræftforskning på Esbjerg Sygehus
Beløbet er det største i fondens historie. Med indkøb af teknologisk udstyr rykkes kræftforskningen ind i en ny æra med sekventering af generne og stort potentiale
Den første kortlægning af et menneskes gener tog mange år. I dag findes der teknologi, der kan give hurtigere svar – blandt andet på kortlægning af en patients kræftknude.
Maskinerne er klar til at hjælpe, men er langtfra billige at anskaffe og sætte i drift. Det er således alene den ekstraordinære og fornemme donation på 30 millioner kroner fra Claus Sørensen Fonden, der gør det muligt for Esbjerg Sygehus at styrke universitetsmiljøet omkring lægeuddannelsen, forskningen og kræftområdet med det teknologiske udstyr, en Illumina NovaSeq X plus.
- Vi er så taknemmelige og meget overvældede over den generøse bevilling, der katapulterer os fremad i den ønskede retning en del hurtigere end vi havde turdet håbe på, siger administrerende sygehusdirektør Anna-Marie Bloch Münster fra Direktionen på Esbjerg Sygehus, Syddansk Universitetshospital. - Bevillingen fra Claus Sørensen Fonden giver nye vilkår, muligheder og rammer, som i den grad vil understøtte forskningshøjden også inden for kræftforskning på Esbjerg sygehus. Teknologien kan ikke kun benyttes i vores kræftforskning. Den har også et stort potentiale for andre forskningsgrupper på sygehuset, og i psykiatrien.
Personlig medicin ventes at blive et indsatsområde i den kommende nationale plan, Kræftplan V. Personlig medicin betegner, når viden om den pågældende patient (og fx den pågældende patients gen-sammensætning) tillader, at behandlingen ikke bliver en ’one size fits all’ med efterfølgende justeringer: Med personlig medicin er håbet, at man fra start kan lægge planen ud fra troværdige bud på fx dosis samt valg af netop det præparat, der giver størst effekt ved mindst bivirkninger for den enkelte.
Målinger af genetiske ændringer i en celle, ved ændring fra normalcelle til kræftcelle, ventes at give mere præcise diagnoser og bedre behandling. Og den komplette kortlægning af kræftknuden (gen-sekventering) har revolutioneret diagnostik og behandling.
- Det vil styrke vores muligheder for forskningsbaseret at kunne tilbyde personlig medicin, og teknologien vil derfor kunne styrke forskningen inden for flere områder ud over kræftområdet. Den vil give Esbjerg en meget aktiv rolle i opsamlingen af erfaringer med personlig medicin både nationalt og internationalt, og give vores del af landet yderligere muligheder for at tiltrække og fastholde læger med interesse for forskning og udvikling, udtaler Torben Knudsen, Klinisk Professor, Ledende overlæge og koordinerende forskningsleder ved IRS på Esbjerg og Grindsted Sygehus, Syddansk Universitetshospital.
Donationen gives af Claus Sørensens Fond i forbindelse med Claus Sørensen Gruppens forestående 100-års jubilæum i 2026.