Skip til primært indhold

Nyt fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling

Information om asbestrelaterede sygdomme.

Stort set alle danskere over 50 år har været asbestudsatte i et vist omfang. Asbest har været brugt i tag- og facadebeklædninger, som brandhæmmende materiale i fx brødristere og hårtørrere, som isoleringsmateriale samt i bilers bremsebelægninger. Det har været forbudt at anvende asbest siden 1988. Selvom mange har været udsat, er de asbestrelaterede sygdomme meget sjældne.

Hvilke sygdomme/tilstande kan asbest forårsage?

1. Malignt mesotheliom
2. Lungekræft
3. Asbestose
4. Pleurale plaques

Mesotheliom ses 30-50 år efter udsættelsen. Risikoen for mesotheliom afhænger af størrelsen af eksponeringen, men forekommer også ved lav eksponering. Der konstateres ca. 150 tilfælde om året. Der oprettes automatisk arbejdsskadesag ved diagnosticeret mesotheliom.

Lungekræft og asbestose ses kun efter massiv asbestudsættelse og opstår mange år efter første asbestudsættelse.

Pleurale plaques ses bl.a. efter udsættelse for asbeststøv. Pleurale plaques er ikke behandlingskrævende og øger ikke risikoen for at udvikle kræft.

Råd til patienten, der er bekymret på grund af asbestudsættelse

Selv hvis man har indåndet asbest i større mængder, er risikoen for at blive syg af det meget lav. Hvis man kun lejlighedsvist har være i kontakt med asbest, kan man have let øget risiko for kræft i lungehinden, men næsten alle, der får sygdommen, har haft en betydelig udsættelse. Hvis man har opholdt sig i lokaler med forurening fra asbestholdige materialer, uden man selv har håndteret asbest, er risikoen for at udvikle asbestrelateret sygdom ubetydelig.

Der er ikke undersøgelsesmetoder, der kan forudsige udvikling af alvorlige sygdomme efter asbestudsættelse.

Nyt fra AES

Dupuytrens Kontraktur (kuskehånd) er blevet optaget på erhvervssygdomslisten. Sygdommen kan nu anerkendes som en arbejdsbetinget lidelse som følge af mange års betydelig udsættelse for håndholdt vibrerende værktøj.

APPFWU01V